Bucataria Gabrielei

April 18, 2008

Cozonac pufos cu nuci si cacao

Filed under: Aluaturi — admin @ 9:39 pm

Cozonac

1 kg de faina
4 oua
50 g unt
100 g smantana
200 g lapte prins
100 g zahar
esente, zahar vanilinat
o lingurita sare
coaja rasa de lamaie si portocala
ulei
300-400 g nuca macinata
3 linguri cacao

3-4 linguri de apa fierbinte se pun peste 3-4 linguri de faina, formandu-se ca o smantana. Cand e doar putin calduta, se adauga drojdia dizolvata in apa calduta separat. Se va lasa acest amestec cca juma de ora (vom observa ca va incepe sa faca bule), timp in care pregatim celelalte ingrediente. Vom incalzi putin laptele, adaugam untul, smantana si zaharul; se mesteca pana se dizolva zaharul (puteti folosi zahar praf). In alte 2 vase vom separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat bine pana se fac spuma.

In ligheanul cu drojdie (acel amestec de la inceput) se adauga laptele cald si galbenusurile. Se amesteca bine cu mana, adaugandu se pe rand si esentele, coaja rasa de portocale. Punem apoi faina, cate putin, mestecandu-se in continuu. Adaugam si o parte din albusuri, in functie de cat de moale e aluatul. Se va incerca sa iasa un aluat mai moale, mai pufos. Vom framanta cam o ora, (este unul din secretele cozonacului pufos si crescut) folosind cate o lingura de ulei din cand in cand. Cand terminam de framantat il lasam la crescut cam o ora. E foarte important sa fie cald in bucatarie.

In acest timp pregatim urmatoarea compozitie: nuca macinata muiata in restul de albusuri spuma, adaugam cacao dizolvata in lapte, zahar dupa gust, esente.

Vom taia bucati de aluat (in functie de tavile avute); fiecare bucata o vom intinde ca o foaie, peste care punem compozitia cu nuca. Putem presura si cateva stafide si bucatele de rahat. Rulam apoi foaia de aluat, lipim capetele si o punem in tava. Se va lasa iar sa creasca vreo juma de ora. Cu un ou batut, ungem fiecare cozonac, putem presura si mac deasupra. Apoi il dam la cuptor, la foc mic, pentru a-i lasa timp sa creasca si in cuptor. In general, coptul dureaza cam o ora. Cand sunt gata, se vor unge deasupra cu putina apa cu zahar,si se va presura zahar praf pentru aspect frumos.

Pofta buna!

1 Comment »

  1. da sunt ffff buni nustiu dar cred ca doamna care face asa este o bunica foarte priceputa si gospodina ,sanatate

    Comment by giorgiana — March 19, 2010 @ 12:49 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: